Техничеко SEO: На какво да обърнем внимание?

Техническо SEO

Ето и някои лесни идеи за коригиране на техническото положение на сайта от SEO гледна точка

1. Има ли неработещи връзки?
Да имаш връзки, които водят до страница, даваща съобщение за грешка, е като да получиш лош подарък изненада – нищо не може да бъде по-разочароващо от това. И читателите, и машините на търсачките ще си помислят „какво по дяволите?“ Всичко това обаче може да бъде предотвратено, като използвате опцията за проверка на повредени връзки (като връзката на Xenu Sleuth, например), за да идентифицирате кои връзки (и изображения) на уебсайта не работят и се нуждаят от бърза корекция.

2. Вашият уебсайт зарежда ли се достатъчно бързо?
Бавно зареждащият се уебсайт едно от най-лошите неща, които може да се случат. Първо, данните показват, че 40% от хората затварят уебсайта, ако зареждането му отнема повече от 3 секунди, и освен това 47% от потребителите всъщност очакват страницата да се зареди в рамките на 2 секунди. Ако това не се случи, те ще изоставят уебсайта ви и вероятно никога няма да се върнат, което ще доведе до по-висока степен на отпадане, по-нисък трафик, намален брой завръщащи се посетители, по-малко време, прекарано на сайта и т.н. И второ, скоростта на уебсайта е пряко свързано със SEO: ако е бавно, търсачките ще обхождат по-малко страници, което ще се отрази негативно на вашата индексация.

Какво е решението? Започнете да наблюдавате скоростта на уебсайта си с инструменти като PageSpeed Insights на Google, GTmetrix или Pingdom, например, които ще диагностицират проблема и ще ви кажат как да се преборите с него.

3. Вашите изображения оптимизирани ли са за правилния формат?
Тъй като започнахме да говорим за скоростта на уебсайта, ето нещо за размисъл: очевидно неоптимизираните снимки имат 90% влияние върху скоростта на сайта – така че използвайте правилния формат (напр. JPEG вместо PNG) и ги оптимизирайте допълнително с плъгини като WP Smush. Повярвайте, това е от съществено значение.

Освен това трябва да се уверите, че вашите изображения са по-леки от перце. Ако са тежки и обемисти, това ще повлияе на скоростта на зареждане на страницата, което от своя страна се отразява негативно на SEO. Има милиони онлайн инструменти за компресиране на изображения, като например Optimizilla или Image Optimizer (аз лично предпочитам първия).

4. Удобен ли е уебсайтът Ви за мобилни устройства?
Не пренебрегвайте този момент: Google се отнася много сериозно към мобилните устройства сега, издигайки класацията за мобилни страници все по-високо и по-високо. Колкото и очевидно да изглежда, обаче, като че ли много компании – всъщност 44% от тях – не следват тази тенденция и не са удобни за мобилни устройства.

Най-лесното решение тук е да получите отзивчив дизайн за вашия уебсайт (като в Styla), който ще изглежда добре на настолен компютър и мобилно устройство.